marți, 14 decembrie 2010

În practica internațională locuința socială este definită ca parte componentă a politicii de locuire, iar la definirea acesteia se au în vedere ...

ANEXA Nr. 6

LOCUINȚA SOCIALĂ

1. În practica internațională locuința socială este definită ca parte componentă a politicii de locuire, iar la definirea acesteia se au în vedere atît forma de proprietate, cît și modul de finanțare în scopul realizării ei.

Rezultă, de asemenea, că locuința socială poate fi în proprietatea unor autorități publice locale, a unor organizații nonprofit sau chiar a unor unități ale cooperației.

Astfel de locuințe sînt, de regulă, închiriate unor persoane, familii a căror situație economică și socială nu le permite să realizeze o locuință în proprietate personală și nici chiar să dețină o locuință în calitate de chiriași, în condițiile nivelului unei chirii care se stabilește de piață, în funcție de cerere și ofertă, localitate și, în cadrul acesteia, zona în care este situată locuința, mărime, grad de confort etc.

2. Avînd în vedere că locuințele care fac obiectul acestor norme metodologice, ca locuințe sociale, se realizează din fondurile statului ori ale autorităților publice locale, trebuie să vizeze acele familii sau persoane care nu pot să realizeze o locuință proprietate personală datorită situației financiare precare, dar care, din veniturile pe care le obțin, pot să asigure plata chiriei - protejate de stat -, precum și a cheltuielilor de întreținere și funcționare a locuinței.

De aceea locuința socială trebuie să aibă în vedere unele standarde legate de mărimea acesteia corelată cu situația numerică a familiei, zona în care este situată, gradul de dotare și costul acesteia.

Locuința socială, prin definiția sa, nu poate fi schimbată, înstrăinată, subînchiriată decît în condițiile stabilite de proprietar și aduse la cunoștința persoanei care o deține, în calitate de chiriaș, prin clauzele prevăzute în contractul de închiriere.

COMENTARIU

1. Ordonanța nr. 19 din 27 ianuarie 1994 este publicată în M. Of. nr. 28 din 28 ianuarie 1994 și redată în Îndrumar legislativ, 1994, Vol. I, ianuarie, pag. 260.

2. Hotărîrea nr. 391 din 5 august 1993 privind asigurarea resurselor financiare pentru reluarea procesului investițional la blocurile de locuințe aflate în diferite stadii de execuție, prin care au fost aprobate Normele metodologice redate în anexa la hotărîre, este publicată în M. Of. nr. 703 din 24 august 1993 și redată în Îndrumar legislativ, 1993, Vol. VIII, august, pag. 100.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu