duminică, 29 noiembrie 2009

Prin acțiunea înregistrată în 14 mai 2008 la tribunalul Alba, m-am plîns împotriva primăriei orașului Zlatna cu sediul în Zlatna, str. Calea ...

Prin acțiunea înregistrată în 14 mai 2008 la tribunalul Alba, m-am plîns împotriva primăriei orașului Zlatna cu sediul în Zlatna, str. Calea Moților, nr. 12, jud. Alba, pentru că încalcă Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și am cerut instanței să admită plîngerea și să oblige pîrîta să înregistreze legal cererea prin care solicit lista cuprinzînd numărul, structura pe numărul de camere și amplasamentul locuințelor, precum și lista persoanelor care beneficiază de locuințe, în ordinea de prioritate stabilită conform art. 7 din Legea nr. 114/1996 legea locuinței, de către consiliul local și afișată la sediul acestuia din orașul Zlatna.
Angajata desemnată a primăriei orașului Zlatna, Roca Maria Lavinia, a refuzat să înregistreze legal cererea mea formulată conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în data de 22 aprilie 2008, vătămînd dreptul meu privind liberul acces la informațiile de interes public. Doamna Roca a refuzat să pună ștampila insituției pe cerere și să semneze.
Nu am fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, în dosarul nr. 2051/107/2008, la nici un termen de judecată, instanțele de fond și de recurs încălcînd art. 85, 107 C. proc. civ.
Art. 85 C. proc. civ. prevede că „judecătorul nu poate hotărî asupra unei cereri decît după citarea sau înfățișarea părților, afară numai dacă legea nu dispune altfel”.

În același scop, art. 107 obligă instanța să dispună amînarea judecății ori de cîte ori constată că partea care lipsește nu a fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, sub pedeapsa nulității.

Citația trebuie să cuprindă:
- numărul și data emiterii citației, precum și numărul dosarului;

- anul, luna, ziua și ora la care cel citat trebuie să fie prezent în instanță;

- arătarea instanței și sediul acesteia, precum și locul (unde urmează să se desfășoare procesul);

- numele și domiciliul (cel real sau ales de părți), ori reședința unde locuiește de fapt, și calitatea celui citat;

- numele și domiciliul părții potrivnice și felul pricinii;

- parafa președintelui instanței și semnătura grefierului.

Citațiile emise la 15 mai, 21 noiembrie 2008 de tribunalul Alba și de curtea de apel Alba Iulia nu cuprind numerele citațiilor, sediul părții potrivnice.
Acțiunea s-a suspendat.
Tribunalul nu mi-a comunicat hotărîrea pronunțată în 12 iulie 2008.
Împotriva încheierii nr. 965/CAF/2008 din 12 iunie 2008 a tribunalului Alba am declarat recurs.
Recursul a fost respins în data de 9 decembrie 2008 de curtea de apel Alba Iulia.

Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.

În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plîngere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorității ori al instituției publice. Plîngerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.

Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale
.
Hotărîrea tribunalului este supusă recursului.

Decizia Curții de apel este definitivă și irevocabilă.

Atît plîngerea, cît și apelul se judecă în instanță în procedură de urgență și sînt scutite de taxa de timbru. (art. 1, 22 alin. 1, 2, 3, 4, 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public)

Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public și într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și oblligațiilor sale cu caracter civil, ... ( art. 6 Dreptul la un proces echitabil, Convenția Europeană a Drepturilor Omului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu