duminică, 15 noiembrie 2009

NU AM FOST CITATĂ CU RESPECTAREA CERINȚELOR PREVĂZUTE DE LEGE ÎN DOSARUL NR. 2298/107/2009 AL ACESTEI INSTANȚE, CU TERMEN DE JUDECATĂ LA DATA DE 17...


Nu am fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege în dosarul nr. 2298/107/2009 al acestei instanțe, cu termen de judecată la data de 17 noiembrie 2009.
Art. 85 C. proc. civ. prevede că „judecătorul nu poate hotărî asupra unei cereri decît după citarea sau înfățișarea părților, afară numai dacă legea nu dispune altfel”.
În același scop, art. 107 obligă instanța să dispună amînarea judecății ori de cîte ori constată că partea care lipsește nu a fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, sub pedeapsa nulității.
PENTRU JUDECAREA PROCESULUI CIVIL ESTE OBLIGATORIU CA PĂRȚILE SĂ FIE CITATE LEGAL, ȘI NU CA ELE SĂ FIE PREZENTE ÎN INSTANȚĂ.
DISPOZIȚIILE LEGALE REFERITOARE LA CITARE AU CARACTER IMPERATIV, NERESPECTAREA LOR ATRĂGÎND NULITATEA HOTĂRÎRII PRONUNȚATE ȘI CASAREA EI CU TRIMITERE SPRE REJUDECARE.
Citația trebuie să cuprindă:
- numărul și data emiterii citației, precum și numărul dosarului;
- anul, luna, ziua și ora la care cel citat trebuie să fie prezent în instanță;
- arătarea instanței și sediul acesteia, precum și locul (unde urmează să se desfășoare procesul);
- numele și domiciliul (cel real sau ales de părți), ori reședința unde locuiește de fapt, și calitatea celui citat;
- numele și domiciliul părții potrivnice și felul pricinii;
- parafa președintelui instanței și semnătura grefierului.
CITAȚIA EMISĂ LA 2 OCTOMBRIE 2009 DE CURTEA DE APEL ALBA IULIA, NU CUPRINDE NUMĂRUL CITAȚIEI, SEDIUL PĂRȚII POTRIVNICE ȘI FELUL PRICINII.
Am declarat recurs împotriva sent. civ. nr. 747/CAF/2009 din 8 septembrie 2009 a tribunalului Alba, pronunțată în dosarul nr. 2298/107/2009, parte intimată fiind ministerul administrației și internelor A.N.R.S.C. cu sediul în București, str. Romulus, nr. 6, sector 2, și am cerut admiterea recursului, casarea hotărîrii atacate și trimiterea cauzei aceleiași instanțe în vederea rejudecării cu procedură legal îndeplinită.
Am cerut și cheltuieli de judecată.
Prin acțiunea înregistrată la 22 mai 2009 m-am plîns împotriva ministerului administrației și internelor A.N.R.S.C. pentru că încalcă Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Am cerut ministerului documentul AVIZUL de branșare/racordare definitiv al utilizatorilor de apă din blocul S9-S9
̍, str. Piața Unirii, nr. 4, Zlatna, jud. Alba.
Recepția lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora – actul prin care investitorul certifică (atestă) realizarea lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora, în conformitate cu prevederile contractuale (documentații tehnice de execuție, caiete de sarcini, specificații tehnice etc.) și cu cerințele documentelor oficiale (autorizația de construire, avize ale organelor autorizate, reglementări tehnice aplicabile, cartea tehnică a consrucției etc.) și declară că acceptă să preia lucrările executate și că acestea pot fi date în folosință.
Cartea tehnică a construcției – ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, execuția, recepția, exploatarea și urmărirea comportării în exploatare a construcției și instalațiilor aferente acesteia, cuprinzînd toate datele, documentele și evidențele necesare pentru identificarea și determinarea stării tehnice (fizice) a construcției respective și a evoluției acesteia în timp. (ANEXA nr. 5 la regulament, pct.1, 5, din HOTĂRÎREA guvernului României nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora)

AVIZ de branșare/racordare – document scris dat de furnizorul de servicii de apă și de canalizare, în legătură cu posibilitățile și condițiile de alimentare cu apă din instalațiile sale a unui consumator, respectiv de preluare în instalațiile sale de canalizare publică a apelor uzate evacuate de utilizator. (HOTĂRÎREA guvernului României nr. 1591/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare)
În înțelesul prezentei legi, serviciile comunitare de utilități publice, denumite în continuare servicii de utilități publice, sînt definite ca totalitatea activităților de utilitate și interes public general, desfășurate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor sau județelor sub conducerea, coordonarea și responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în scopul satisfacerii cerințelor comunităților locale, prin care se asigură următoarele utilități:
a) alimentarea cu apă;
b) canalizarea și epurarea apelor uzate;
c) colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale.
Serviciile de utilități publice fac parte din sfera serviciilor publice de interes general și au următoarele particularități:
a) au caracter economico-social;
b) răspund unor cerințe și necesități de interes și utilitate publică;
c) au caracter tehnico-edilitar;
d) au caracter permanent și regim de funcționare continuu.
În înțelesul prezentei legi, termenii și noțiunile de mai jos se definesc după cum urmează:
a) asociație de dezvoltare comunitară - asocierea intercomunitară, realizată în condițiile legii, între două sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe, reprezentate prin autoritățile administrației publice locale, în scopul înființării, dezvoltării, gestionării și/sau exploatării în comun a unor sisteme comunitare de utilități publice și al furnizării/prestării de servicii de utilități publice utilizatorilor pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale asociate;
b) autorități de reglementare competente - autoritatea națională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice, denumită în continuare A.N.R.S.C., ...
Serviciile de utilități publice sînt în responsabilitatea autorităților administrației publice locale ...
Detalierea înființării, organizării, dezvoltării, finanțării, funcționării și gestionării fiecărui serviciu de utilități publice se face prin legi speciale, prin norme și reglementări sectoriale adoptate prin hotărîri ale guvernului și prin ordine ale autorităților de reglementare competente.
Guvernul asigură realizarea politicii generale a statului în domeniul serviciilor de utilități publice, în concordanță cu Programul de guvernare și cu obiectivele Planului național de dezvoltare economico-socială a țării, prin:
a) aprobarea și actualizarea Strategiei naționale privind serviciile comunitare de utilități publice.
Guvernul examinează periodic starea serviciilor de utilități publice ...
Exercitarea funcției de analiză, sinteză, decizie, coordonare și planificare la nivel central pentru domeniul serviciilor de utilități publice este încredințată ministerului administrației și internelor, ... (art. 1 alin. 1, 2 lit. a, b, c, alin. 3 lit. a, b, c, d, art. 2 lit. a, b, art. 3 alin. 1, 4, art. 11 alin. 1 lit. a, alin. 2, art. 12 din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006)
Autoritatea națională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice, denumită în continuare A.N.R.S.C., aflată în subordinea ministerului internelor și reformei administrative, se organizează și funcționează ca instituție publică de interes național, ...
A.N.R.S.C. are competențele și atribuțiile prevăzute la art. 20 alin. 1 din Legea nr. 51/2006 și de legislația specifică fiecărui serviciu comunitar de utilitate publică.
A.N.R.S.C. are ca scop reglementarea, monitorizarea și controlul la nivel central al activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice aflate în sfera sa de reglementare, potrivit legii.
A.N.R.S.C. își exercită prerogativele de autoritate publică în condiții de echidistanță și echilibru față de utilizatorii și furnizorii/prestatorii de servicii comunitare de utilități publice, precum și față de autoritățile administrației publice locale. A.N.R.S.C. își exercită competențele și atribuțiile față de toți furnizorii/prestatorii de servicii comunitare de utilități publice, operatorii economici și instituțiile publice care desfășoară în condiții de monopol activități specifice serviciilor de utilități publice din sfera sa de reglementare, precum și operatorii economici care montează și/sau exploatează sisteme de repartizare a costurilor.
Direcțiile generale, direcțiile și serviciile din cadrul A.N.R.S.C. asigură îndeplinirea atribuțiilor ce le revin în următoarele domenii de activitate:
c) direcția control, sesizări și relații cu publicul controlează modul în care sînt respectate și aplicate de către furnizori/prestatori prevederile legislației specifice serviciilor comunitare de utilități publice și soluționează sesizările și petițiile adresate A.N.R.S.C. pentru acest domeniu;
e) serviciul resurse umane gestionează politica de resurse umane, care are la bază un pachet de măsuri menit să asigure necesarul de forță de muncă calificată și specializată în domeniile în care instituția își desfășoară activitatea;
i) direcția generală monitorizare piață și consultanță în teritoriu monitorizează piața serviciilor comunitare de utilități publice la nivel național și acordă servicii de îndrumare și
consultanță în teritoriu.
Atribuțiile și sarcinile compartimentelor de specialitate se aprobă prin ordin al președintelui A.N.R.S.C.
Atribuțiile, sarcinile și răspunderile individuale ale personalului din structura A.N.R.S.C. se stabilesc prin fișele posturilor, aprobate de angajator. (art. 1 alin. 1, art. 2 alin. 1, 2, art.3, art. 18 lit. c, e, i, art. 19 alin. 1, 2 din HOTĂRÎREA guvernului României nr. 671/2007 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a autorității naționale de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice)
Prezenta lege stabilește cadrul juridic unitar privind înființarea, organizarea, gestionarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și controlul funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare al localităților.
Termenii tehnici utilizați în cuprinsul prezentei legi se definesc după cum urmează:
a) serviciu de alimentare cu apă și de canalizare – totalitatea activităților de utilitate publică și de interes economic și social general efectuate în scopul captării, tratării, transportului, înmagazinării și distribuirii apei potabile sau industriale tuturor utilizatorilor de pe teritoriul unei localități, respectiv pentru colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor uzate, a apelor meteorice și a apelor de suprafață provenite din intravilanul acesteia;
i) branșament de apă – partea din rețeaua publică de alimentare cu apă, care asigură legătura dintre rețeaua publică de distribuție și rețeaua interioară a unei incinte sau a unei clădiri. ...
j) repartitor debimetric – aparat cu indicații adimensionale destinat măsurării și individualizării consumurilor de apă pentru fiecare consumator individual;
l) aviz de branșare/racordare – document scris, emis de operatorul serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, prin care se stabilesc condițiile tehnice cu privire la proiectarea, amplasarea și execuția branșamentelor de apă, respectiv a racordurilor de canalizare și prin care se stabilește punctul de delimitare dintre rețelele publice și instalațiile de utilizare.
Desfășurarea activităților specifice serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, indiferent de forma de gestiune aleasă, se realizează pe baza unui regulament al serviciului și a unui caiet de sarcini, elaborate și aprobate de autoritățile administrației publice locale, în conformitate cu regulamentul-cadru, respectiv caietul de sarcini-cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, elaborate de autoritatea națională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice, denumită în continuare A.N.R.S.C., și aprobate prin ordin al președintelui acesteia.
Statul sprijină prin măsuri legislative, administrative și economice dezvoltarea durabilă a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, precum și a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare aferente.
În exercitarea atribuțiilor ce le revin autoritățile administrației publice locale adoptă hotărîri sau emit dispoziții, după caz, privitoare la:
h) elaborarea și aprobarea normelor locale și a regulamentului serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, pe baza normelor-cadru și a regulamentelor-cadru
elaborate și aprobate de A.N.R.S.C.
Autoritatea de reglementare competentă pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare este A.N.R.S.C. Aceasta își exercită competențele și atribuțiile care îi sînt acordate prin Legea nr. 51/2006 față de toți operatorii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, indiferent de forma de organizare, de natura capitalului, de modalitatea de gestiune adoptată sau de țara de origine.
Contravaloarea contoarelor de apă montate de utilizatori cu acordul operatorilor, inclusiv contravaloarea montajului acestora, se decontează de operatori pe baza documentelor justificative prezentate de utilizatori. ...
Regulamentul-cadru și caietul de sarcini-cadru ale serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, inclusiv indicatorii de performanță ai serviciului se elaborează de A.N.R.S.C. și se aprobă prin ordin al președintelui acesteia, în termen de un an de la data publicării Legii nr. 51/2006. (art. 1 alin. 1, art. 3 lit. a, i, j, l, art.6, art. 9 alin. 1, art. 12 alin. 1 lit. h, art. 16 alin. 1, art. 33 alin. 2, art. 40 din Legea nr. 241/2006 legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare)
Se aprobă Regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Anexa se publică ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 324 bis abonament, care se poate achiziționa de la Centrul pentru relații cu publicul al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”, București, șos. Panduri nr. 1.
Departamentele de specialitate din cadrul autorității naționale de reglementare pentru serviciile publice de gospodărie comunală vor urmări respectarea prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Prezentul regulament stabilește cadrul juridic unitar privind funcționarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, definind condițiile-cadru și modalitățile ce trebuie îndeplinite pentru asigurarea serviciului, precum și relațiile dintre operatorii și utilizatorii acestor servicii.
Prevederile regulamentului se aplică, de asemenea, la proiectarea, executarea, recepționarea, exploatarea și întreținerea instalațiilor din sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare.
În sensul prezentului regulament, noțiunile de mai jos se definesc după cum urmează:
-
autoritate de reglementare competentă – autoritatea națională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice – denumită în continuare A.N.R.S.C.;
-
acces la rețea – dreptul utilizatorului serviciilor de alimentare cu apă și/sau de canalizare de a se branșa/racorda și de a folosi, în condițiile legii, rețelele de distribuție/colectare;
-
acord de furnizare – documentul scris, emis de operator, care stabilește condițiile de furnizare pentru utilizator și definește parametrii cantitativi și calitativi ai serviciului la branșamentul utilizatorului și prin care operatorul se angajează să furnizeze serviciul de alimentare cu apă;
-
aviz de branșare/racordare – documentul scris, emis de operatorul serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, prin care se stabilesc condițiile tehnice cu privire la proiectarea, amplasarea și execuția branșamentelor de apă, respectiv a racordurilor de canalizare, și prin care se stabilește punctul de delimitare dintre rețelele publice și instalațiile de utilizare;
-
contor de branșament – aparatul de măsurare a cantității de apă consumată de utilizator, care se montează pe branșament între două vane-robinete, la limita proprietății utilizatorului; contorul este ultima componentă a rețelei publice de distribuție în sensul de curgere a apei, fiind utilizat la determinarea cantității de apă consumată, în vederea facturării;
-
contract-cadru – reglementare cu caracter normativ, care stabilește condițiile minimale pentru relațiile comerciale dintre operator și utilizator;
-
licența – actul tehnic și juridic emis de autoritatea de reglementare competentă prin care se recunoaște calitatea de operator de servicii de utilități publice într-un domeniu reglementat, precum și capacitatea și dreptul de a furniza/presta un serviciu de utilități publice;
-
sistem de alimentare cu apă – ansamblul construcțiilor și terenurilor, instalațiilor tehnologice, echipamentelor funcționale și dotărilor specifice, prin care se realizează serviciul de alimentare cu apă. Sistemele de alimentare cu apă cuprind, de regulă, următoarele componente:
-
captări;
-
aducțiuni;
-
stații de tratare;
-
stații de pompare, cu sau fără hidrofor;
-
rezervoare de înmagazinare;
-
rețele de transport și distribuție;
-
branșamente, pînă la punctul de delimitare;
-
utilizatori – persoane fizice sau juridice care beneficiază, direct sau indirect, individual sau colectiv, de serviciile de utilități publice, în condițiile legii.
Măsurarea cantității de apă preluate sau furnizate de operatori, prin intermediul sistemelor de alimentare cu apă, sub formă de apă potabilă, apă brută sau apă industrială, este obligatorie. Aceasta se realizează prin montarea la nivelul punctului de delimitare/separare a instalaţiilor a echipamentelor de măsurare-înregistrare şi control, cu respectarea prevederilor specifice în domeniu, emise de autoritatea de reglementare competentă.

Prezentul regulament stabileşte documentaţia tehnică minimă necesară desfăşurării serviciului de alimentare cu apă şi a serviciului de canalizare.
Regulamentul stabileşte documentele necesare exploatării, obligaţiile proiectantului de specialitate, ale unităţilor de execuţie cu privire la întocmirea, reactualizarea, păstrarea şi manipularea acestor documente.
Detalierea prevederilor prezentului regulament privind modul de întocmire, păstrare și reactualizare a evidenței tehnice se va face prin instrucțiuni/proceduri de exploatare
specifice principalelor tipuri de instalaţii.
Personalul de conducere al operatorului răspunde de existența, corecta completare și păstrare a documentațiilor tehnice conform prevederilor prezentului regulament.
Proiectarea și realizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare sau a părților componente ale acestora se realizează în conformitate cu normativele și prescripțiile tehnice de proiectare și execuție în vigoare, avizate de autoritățile competente,
iar proiectul va ține seama de reglementările în vigoare privind protecţia şi conservarea mediului.
Fiecare operator va deţine şi va actualiza următoarele documente:
a) actele de proprietate sau contractul prin care s-a făcut delegarea de gestiune;
b) planul cadastral al situaţiei terenurilor;
c) planurile generale cu amplasarea construcţiilor şi instalaţiilor aflate în exploatare, inclusiv cele subterane, aduse la zi, cu toate modificările sau completările;
d) planurile clădirilor sau ale construcţiilor speciale, avînd notate toate modificările sau completările la zi;
e) studiile, datele geologice, geotehnice şi hidrotehnice cu privire la terenurile pe care sînt amplasate lucrările aflate în exploatare sau conservare, precum şi cele privind gospodărirea apelor, cu avizele necesare;
f) cărţile tehnice ale construcţiilor;
g) documentaţia tehnică a utilajelor şi instalaţiilor şi, după caz, autorizaţiile de punere în funcţiune a acestora;
h) procese-verbale de constatare în timpul execuţiei şi planurile de execuţie ale părţilor de lucrări sau ale lucrărilor ascunse;
i) proiectele de execuţie ale lucrărilor, cuprinzînd memoriile tehnice, breviarele de calcul, devizele pe obiecte, devizul general, planurile şi schemele instalaţiilor şi reţelelor etc.;
j) documentele de recepţie, preluare şi terminare a lucrărilor, cu:
- procese-verbale de măsurători cantitative de execuţie;
- procese-verbale de verificări şi probe, inclusiv probele de performanță şi garanţie, buletinele de verificări, analiză şi încercări;
- procese-verbale de realizare a indicatorilor tehnico-economici;
- procese-verbale de punere în funcţiune;
- procese-verbale de dare în exploatare;
- lista echipamentelor montate în instalaţii, cu caracteristicile tehnice;
- procese-verbale de preluare ca mijloc fix, în care se consemnează rezolvarea neconformităților şi a remedierilor;
- documentele de aprobare a recepțiilor şi de predare în exploatare;
k) schemele de funcţionare a instalaţiilor, planurile de ansamblu, desenele de detaliu actualizate conform situaţiei de pe teren, planurile de ansamblu şi de detaliu ale fiecărui utilaj şi/sau ale fiecărei instalaţii, inclusiv planurile şi cataloagele pieselor de schimb;
l) instrucţiunile furnizorilor de echipament sau ale organizaţiei de montaj privind manipularea, exploatarea, întreţinerea şi repararea echipamentelor şi instalaţiilor, precum şi cărţile/fişele tehnice ale echipamentelor principale ale instalaţiilor;
m) normele generale şi specifice de protecţie a muncii, aferente fiecărui echipament, fiecărei instalaţii sau fiecărei activităţi;
n) planurile de dotare și amplasare cu mijloace de stingere a incendiilor, planul de apărare a obiectivului în caz de incendiu, calamități sau alte situații excepționale;
o) regulamentul de organizare și funcționare și atribuțiile de serviciu pentru întreg
personalul;
p) avizele şi autorizaţiile legale de funcţionare pentru clădiri, laboratoare, instalaţii de măsură, inclusiv cele de protecţie a mediului, obţinute în condiţiile legii;
q) inventarul instalaţiilor şi liniilor electrice conform instrucţiunilor în vigoare;
r) instrucţiuni privind accesul în incintă şi instalaţii;
s) documentele referitoare la instruirea, examinarea şi autorizarea personalului;
t) registre de control, de sesizări şi reclamaţii, de dare şi retragere din exploatare, de manevre, de admitere la lucru etc.;

u) bilanţul cantităţilor de apă, conform proiectului, şi rezultatele bilanţurilor periodice întocmite conform prevederilor legale.
Documentele puse la dispoziţie de autoritatea publică locală, după caz, se vor păstra la sediul sau la punctele de lucru ale operatorului de pe raza de operare.

Documentaţiile referitoare la construcţii de orice fel se vor întocmi, reconstitui, completa şi păstra conform normelor legale referitoare la "Cartea tehnică a construcţiei".
Autorităţile administraţiei publice locale deţinătoare de instalaţii tehnologice din infrastructura tehnico-edilitară aferente serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi operatorii care au primit în gestiune delegată aceste servicii în totalitate sau numai unele activităţi componente ale acestuia au obligaţia să își organizeze o arhivă tehnică pentru păstrarea documentelor de bază prevăzute la art. 11, organizată astfel încît să poată fi găsit orice document cu ușurință.

Pentru nevoile curente de exploatare se vor folosi numai copii de pe planurile, schemele şi documentele aflate în arhivă.
Înstrăinarea sub orice formă a planurilor, schemelor sau documentelor aflate în arhivă este interzisă.

La încheierea activităţii de operare, operatorul va preda pe bază de proces-verbal întreaga arhivă pe care şi-a constituit-o, fiind interzisă păstrarea de către acesta a vreunui document original sau copie.
Fiecare document va avea anexat un borderou în care se vor menționa:

a) data întocmirii documentului;
b) numărul de exemplare originale;
c) calitatea celui care a întocmit documentul;
d) numărul de copii executate;
e) necesitatea copierii, numele, prenumele şi calitatea celui care a primit copii ale documentului, numărul de copii primite şi calitatea celui care a aprobat copierea;
f) data fiecărei revizii sau actualizări;
g) calitatea celui care a întocmit revizia/actualizarea şi calitatea celui care a aprobat;
h) data de la care documentul revizuit/actualizat a intrat în vigoare;
i) lista persoanelor cărora li s-au distribuit copii după documentul revizuit/actualizat;

j) lista persoanelor care au restituit la arhivă documentul primit anterior revizuirii/modificării.
Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să asigure condiţiile necesare accesului nediscriminatoriu al tuturor membrilor comunităţii la serviciul de alimentare cu apă.
Dreptul de acces nediscriminatoriu şi de utilizare a serviciului este garantat tuturor
utilizatorilor, în condiţii contractuale şi cu respectarea prevederilor regulamentului serviciului şi a programelor de reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare.
Branșarea tuturor utilizatorilor de apă, persoane fizice sau juridice, la reţelele de alimentare cu apă se poate face doar în baza avizului definitiv, eliberat de operator la cererea utilizatorului, pe baza proiectului de execuţie.
Eliberarea avizului se realizează în două faze, şi anume:
a) avizul de branșare de principiu, eliberat în vederea obţinerii autorizaţiei de construire – cuprinde datele generale privind posibilităţile şi condiţiile de branșare a utilizatorului, date ce vor sta la baza întocmirii documentaţiilor de către un proiectant autorizat;

b) avizul de branșare definitiv – prin care se însușesc soluţiile tehnice adoptate de proiectant prin detaliile de execuţie. Documentaţia anexată la cererea pentru avizul definitiv va conţine:
1. memoriu tehnic privind descrierea soluţiilor adoptate în cadrul proiectului pentru branșarea la reţeaua de alimentare cu apă;
2. scheme de montaj al conductelor de apă;
3. certificatul de urbanism;
4. planul de încadrare în zonă, la scara de 1:500;
5. actul de proprietate sau o împuternicire dată de proprietar;
6. planul reţelelor în incintă.

Operatorul are obligaţia de a elibera avizul definitiv în maximum 30 de zile calendaristice de la depunerea documentaţiei complete. În cazul în care în momentul depunerii documentaţiei aceasta nu este completă, operatorul, în termen de maximum 10 zile calendaristice, va solicita, în scris, completarea documentaţiei cu documentele care lipsesc, completînd în acest sens un borderou-tip care cuprinde toate documentele necesare eliberării avizului, precum şi data la care s-a depus documentaţia incompletă.
Executarea lucrărilor de extindere pentru alimentări cu apă, inclusiv a branşamentelor de apă, se va face după obţinerea autorizaţiei de construire eliberate de autoritatea administraţiei publice locale, autorizaţie care va avea la bază avizul definitiv al operatorului.

Darea în funcţiune a branșamentului de apă se va face după recepţia acestora; la recepţie se vor efectua probele de presiune şi de etanșeitate. Punerea în funcţiune se va face după încheierea contractului de furnizare/utilizare între operator şi utilizator în termenul prevăzut în contract.
Recepţia şi preluarea branșamentului ca mijloc fix se realizează conform legislaţiei în vigoare.

Orice utilizator are dreptul la un aparat de măsurare a consumului pe branșamentul său.
Montarea apometrelor se va face la toţi utilizatorii ca o obligaţie a operatorului, pînă la data de 21 martie 2009, pe baza unui program de contorizare stabilit de autoritatea administraţiei publice locale
.
Cantităţile efective de apă furnizate se stabilesc pe baza înregistrărilor contorului de branșament.
(art. 1, art. 2, art. 3, ANEXA, REGULAMENT-CADRU al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, art. 1 alin. 2, 3, art. 2 pct. 6, 7, 8, 9, 14, 16, 25, 39, 42, art. 7 alin. 1, art. 9, art. 10, art. 11, art. 12 alin. 1, 2, art. 14, art. 105 alin. 1, 2, art. 108, art. 109 alin. 1, 3, 5, art. 136 alin. 1, 2, 5 din Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare)
Operatorul are permisiunea de a desfășura activitatea de distribuire a apei potabile
şi/sau industriale, în condiţiile legii, la tarife reglementate, utilizatorilor amplasați pe teritoriul ....... (se trece localitatea unde operatorul urmează să-şi desfăşoare activitatea)
.
Principalele date aferente utilizatorilor ce fac obiectul serviciului de distribuţie a apei potabile şi/sau industriale sînt cele din anexa nr. ... (se trece numărul anexei care se va completa cu datele din tabelul nr. 6, anexă la prezentul caiet de sarcini-cadru).
Datele aferente contoarelor de apă pe baza cărora se face facturarea cantităţii de apă furnizate sînt cele din anexa nr. ... (se trece numărul anexei care se va completa cu datele din tabelul nr. 7, anexă la prezentul caiet de sarcini-cadru).
Datele aferente utilizatorilor necontorizați sînt cele din anexa nr. ... (se trece numărul anexei care se va completa cu datele din tabelul nr. 8, anexă la prezentul caiet de sarcini-cadru).
Branșamentele şi elementele componente ale acestora sînt prezentate în anexa nr. ... (se trece numărul anexei care se va completa cu datele din tabelul nr. 11, anexă la prezentul caiet de sarcini-cadru).

Planul reprezentînd reţeaua de distribuţie a apei este prezentat în anexa nr. ... (se trece numărul anexei în care se prezintă planul reţelei de distribuţie a apei cu poziționarea obiectelor aparţinînd acesteia). (art. 43, art. 44, art. 47, art. 48 din Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 89/2007 pentru aprobarea Caietului de sarcini-cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare)
Operatorul are următoarele obligaţii:
-să respecte angajamentele asumate prin contractul de furnizare/prestare;
-la fiecare citire a contorului de branșament, ..., să lase o înștiințare scrisă din care să reiasă:
a) data și ora citirii;
b) indexul contorului;
c) numele și prenumele cititorului.

Utilizatorul are următoarele drepturi:
- să utilizeze liber şi nediscriminatoriu serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare în condiţiile prevăzute în contract;
- să conteste facturile cînd constată diferenţe între consumul facturat şi cel realizat.
(art. 7 pct. 24. 1 lit. a, b, c, art. 8 pct. 1, 2 din Ordinul președintelui A.N.R.S.C. nr. 90/2007 pentru aprobarea Contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare)
Am cerut admiterea plîngerii și obligarea intimatului să-mi furnizeze informațiile de interes public solicitate.
Nu am fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, în dosarul nr. 2298/107/2009, la nici un termen de judecată, instanța de fond încălcînd art. 85, 107 C. proc. civ.
Art. 85 C. proc. civ. prevede că „judecătorul nu poate hotărî asupra unei cereri decît după citarea sau înfățișarea părților, afară numai dacă legea nu dispune altfel”.
În același scop, art. 107 obligă instanța să dispună amînarea judecății ori de cîte ori constată că partea care lipsește nu a fost citată cu respectarea cerințelor prevăzute de lege, sub pedeapsa nulității.
Citația trebuie să cuprindă:
-numărul și data emiterii citației, precum și numărul dosarului;
-anul, luna, ziua și ora la care cel citat trebuie să fie prezent în instanță;
-arătarea instanței și sediul acesteia precum și locul (unde urmează să se desfășoare procesul);
-numele și domiciliul (cel real sau ales de părți), ori reședința unde locuiește de fapt, și calitatea celui citat;
-numele și domiciliul părții potrivnice și felul pricinii;
-parafa președintelui instanței și semnătura grefierului.
Citațiile emise la 27 mai și 23 iunie 2009 de tribunalul Alba, nu cuprind numerele citațiilor, sediul părții potrivnice și felul pricinii.
Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.
În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plîngere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorității ori al instituției publice. Plîngerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.

Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale.
Hotărîrea tribunalului este supusă recursului.
Decizia Curții de apel este definitivă și irevocabilă.
Atît plîngerea, cît și apelul se judecă în instanță în procedură de urgență și sînt scutite de taxa de timbru. (art. 1, 22 alin. 1, 2, 3, 4, 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public)

AM FOST CITATĂ ÎN ACELAȘI TIMP ȘI LA CURTEA DE APEL ALBA IULIA ȘI LA TRIBUNALUL ALBA.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu