joi, 15 octombrie 2009

JUS PERSEQUENDI INDICIO QUOD SIBI DEBETUR (DREPTUL DE A URMĂRI ÎN JUSTIȚIE CEEA CE ȚI SE DATOREAZĂ)

CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

În principiu, organele de justiție competente nu se pot sesiza din oficiu, activitatea lor putîndu-se declanșa numai la cererea părții interesate. Această particularitate a începerii activității jurisdicționale o găsim stabilită în dreptul nostru de dispozițiile art. 109 C. proc. civ. și fixată de adagiile „Nemo judex sine actore” și „Judex ne procedat ex officio”.
Condiția timbrării
Calculul taxei de timbru se face de către organul care prestează serviciul, în cazul acțiunilor în justiție de către instanțele judecătorești.
Taxa de timbru stabilită trebuie achitată anticipat, înainte de primirea și înregistrarea actului, de către persoana care se adresează instanței cu acțiune de chemare în judecată, cu cerere de repunere pe rol a unei cauze suspendate sau care exercită o cale de atac, etc.
Nerespectarea legii timbrului prin soluționarea unor cereri netimbrate sau insuficient timbrate atrage pentru judecători sancțiuni disciplinare, iar actul întocmit fără plata integrală a taxei de timbru nu poate fi folosit în fața vreunui organ de stat.

DEPUNEREA CERERII. ÎNVESTIREA INSTANȚEI

Sesizarea instanței cu cererea de chemare în judecată produce următoarele efecte juridice:
a) dreptul și obligația instanței judecătorești de a examina și judeca cauza;
b) stabilirea naturii și obiectului procesului, ...

PRIMA ZI DE ÎNFĂȚIȘARE

Este socotită ca primă zi de înfățișare ziua în care părțile legal citate pot pune concluzii (art. 134 C. proc. civ.).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu