marți, 26 aprilie 2011

Alba Iulia: O familie din Zlatna, în prag de evacuare din apartament, a ajuns cu procesul la CEDO


22 martie 2011, 09:37 | Autor: Nicu Neag | 184 afişări

Marcel Căpitan prezintă ultima somaţie de plată venită pe adresa soţiei
Alba Iulia Marcel Căpitan prezintă ultima somaţie de plată venită pe adresa soţiei
Familia se judecă pentru apartamentul din Zlatna în care locuiesc cu chirie de aproape zece ani. Procesul familiei Căpitanu cu administraţia locală din Zlatna se va tranşa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, instanţă la care a făcut apel încă din 2007.
Blocul din Zlatna în care locuieşte cu chirie familia Căpitan a fost dat în folosinţă în august 1999, chiar dacă nu era încă finalizat.
Un an mai târziu, toate apartamentele din imobil, cu excepţia celui în care locuiesc soţii Căpitan , au fost vândute în rate pe 20 de ani, cu subvenţie de la stat.
Executare silită doar pe hârtie
Potrivit spuselor lui Marcel Căpitan, seria de procese a început în 2004, când SC Serv Com Zlatna, care administra la acea vreme fondul locativ de stat, a refuzat să încheie contractul de vânzare-cumpărare.
„Noi am cerut în 2004 încheierea contractului la preţul de inventar, mai exact 6.600 lei, dar am fost refuzaţi. Mai mult a fost reziliat şi contractul de închiriere a apartamentului, noi plătim şi acum lunar chiria, dar Primăria refuză să o încaseze“, a declarat Marcel Căpitan, cel care se judecă pentru apartamentul cu 2 camere, din strada Unirii, numărul 4.

După ce a fost reziliat şi contractul de închiriere a imobilului, familia s-a adresat instanţei. „În 2004, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o decizie prin care firma care administra fondul locativ al oraşului ar fi trebuit să încheie cu noi contractul de vânzare-cumpărare în rate, la preţul de inventar. Nici până astăzi, cererea de executare silită nu a fost pusă în practică “, a mai adăugat Marcel Căpitan.
„Noi nu am acţionat decât pe cale legală. Aşteptăm decizia finală a instanţei, până atunci nu ne pronunţăm nici asupra evacuării familiei, nici a încheierii contractului de vânzare-cumpărare, cum solicită dânşii“, a punctat Silviu Ponoran, primarul oraşului Zlatna.
Problema se va tranşa la CEDO
Familia din Zlatna s-a adresat în 2007 Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. „Deocamdată instanţa europeană a confirmat că solicitarea noastră a fost înregistrată cu numărul 8.004 şi că urmează să intre pe rolul instanţei de la Strasbourg“, a mai punctat Marcel Căpitan.
Fondul locativ al oraşului a fost preluat în 2007 de Primăria Zlatna. Între timp, bărbatul şi-a ales un alt executor judecătoresc.
„Cererea de încuviinţare a executării silite a fost redactată de solicitant în februarie 2011 la adresa S.C. Serv Com Zlatna, nu împotriva Primăriei Zlatna cum ar fi trebuit. Ca atare va mai dura cam două-trei săptămâni, până când va fi finalizată procedura. Din punctul meu de vedere solicitantul trebuie să-şi recupereze cheltuielile de judecată şi să i se încheie contractul de vânzare-cumpărare pentru locuinţa din Zlatna“, a explicat executorul judecătoresc Sebastian Cherşa.
Poprire pe salariul soţiei
Soţia lui Marcel Căpitanu lucrează ca asistent medical la Spitalul de Urgenţă Alba. „ Suntem într-o situaţie disperată, după ce salariul soţiei de la Spitalul Judeţean Alba a fost poprit 100 la sută, în contul cheltuielilor de judecată. Este ridicol şi revoltător ce se întâmplă“, a mai punctat bărbatul din Zlatna.

comentarii
gabi 2011-03-22 12:42:01
Am tot auzit despre cazuri in care judecatorii romani nu au fost in stare sa rezolve problema, iar victima a apelat la Curtea Europeana si a castigat. Ii tin pumnii domnului Capitan. Sper ca si altii care au astfel de probleme sa il urmeze, pt. ca nu e normal sa zicem ca traim in Europa si noi sa avem judecatori si functionari adormiti in functii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu